T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
IĞDIR / MERKEZ - Mehmet Murat İşler Sosyal Bilimler Lisesi

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜMÜZ SERVET CANLI TARAFINDAN GÜNCEL DERGİ TANITIM STANDIMIZI ZİYARET ETTİ...

İl Milli Eğitim Müdürümüz Servet CANLI tarafından hazırlanan dergi standı ziyaret edildi.

Sosyal Bilimler Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Sevda AKSU tarafından öğrencilerimizle okulda kütüphanede evde kısaca yaşamda farkındalık oluşturmak amacıyla Edebiyat dergileri standı okulumuzda okurseverler ile buluşturuldu.

Bu etkinlik vesilesiyle öğrencilerimizin ufukları zenginleştirildi. Kitaba ve doğal olarak okumaya olan ilgi arttırıldı.

1. Muhit Edebiyat Dergisi

Edebiyat ve kültür yayıncılığı ikileminde edebiyatın tarafında duran, edebiyatı tadımlık olarak gören değil bir yaşantı olarak algılayan kişilere hitap eden nitelikli bir dergidir. Bu sebeple popüler edebiyat dergilerine oranla daha sade bir tasarımı vardır. Edebî kalite açısından Türkiye’nin en değerli yayınlarından biridir. Aylık olarak yayımlanan derginin genel yayın yönetmenliğini İbrahim Tenekeci yapmaktadır.

Dergide şiir, öykü ve değerlendirme yazıları ön plandadır. Popüler kültürü yeğleyen yayınlara göre daha sade bir tasarımı vardır. Muhit, diğer edebiyat dergilerine göre daha genç bir yayındır. Buna rağmen kısa sürede önemli bir okur kitlesi edinmiştir. Muhit’te İbrahim Tenekeci, Hüseyin Atlansoy, Nurullah Genç, Ahmet Edip Başaran ve Muhsin Macit gibi edebiyat dünyasının tanınan isimleri yazılarını okurları ile paylaşmaktadır.

2. Betik Edebiyat Dergisi

Betik Edebiyat, kendine has bir tarza sahip bir dergidir. Derginin bir diğer özelliği orijinal çizimleridir. Örneğin Mart 2022 sayısının kapağında Orhan Veli kahve telvesi ile çizilmiştir.

Derginin içerisinde edebî içeriklerin yanında dil ve Türkoloji üzerine makaleler de yer almaktadır. Üç ayda bir çıkan yayının amacı özellikle genç yazarların Türk edebiyatına kazandırılmasıdır. Bu amaçla derginin düzenlediği geleneksel bir şiir yarışması da vardır.

Betik’in e dergi formatı da mevcuttur.

3. Kafa Dergi

Türkiye’nin en popüler, satış rakamları en iyi edebiyat ve kültür dergileri arasında yer alan Kafa Dergi ülke genelindeki yaygın yayınlardandır. Her ne kadar popülist yaklaşımcılıkla

eleştirilen bir dergi olsa da derginin en önemli başarısı toplumun her kesimine ulaşabilmesidir. Özellikle derginin edebiyatçı olmayanlara da kapağında yer vermesi bu konudaki tartışmaların temelini oluşturmuştur. Ancak bu derginin edebiyat dışında diğer kültürel alanları da hedefleyen bir yayın olduğunu unutmamak gerekir.

Kafa’nın tarz olarak Ot ile benzer bir yapısı vardır. Derginin genel yayın yönetmenliğini Ayça Derin Karabulut yapmaktadır. Kısacası “Kafa” bir kültür dergisi olarak başarılı bir yayındır. Bununla birlikte nitelikli ve kusursuz bir edebiyat isteyenlerden ziyade popüler okurun ilgisini çekmektedir. Nitekim 2016 yılında Türkiye’nin en çok satan edebiyat dergisi olmuştur. Kapak olarak Metin Akpınar ve Ebrar Karakurt gibi birçok edebiyat dışı karakteri seçmiştir.

4. Masa Dergi

Kültür yayınlarına da yer veren Masa, kültür ve sanata ilgi duyan herkesin ilgisini çekebilecek bir tarza sahip olsa da edebî kalmaya özen gösteren bir yayındır. Derginin özellikle sayı sayı ön plana çıkardığı edebî isimler dergi etrafında sadık bir okur kitlesi oluşmasını sağlamıştır. Bununla birlikte dergi bazı sayılarda Kemal Sunal vb. isimlere de kapağında yer vermiştir.

Son dönemlerde Masa Dergi’de de Z kuşağına yönelik hızlı tüketilen yazılar artmıştır. Dergi gitgide popüler okurun daha fazla tercih ettiği “Kafa” tarzına yönelmiştir.

5. Sabit Fikir

Popüler kültür ve edebiyat arasındaki dengeyi kurma çabasındaki bir yayındır. Dergi yaygın kitleye hitap etmekle birlikte edebî kaygı da gütmektedir. Derginin sürekli güncellenen, haber ve yazılar bulunan bir internet sayfası da vardır. El değiştirmeden önce özellikle Küçük İskender’in şiirleriyle tanınmıştır.

Dergi “Bir kitap dünyadan daha büyüktür.” sloganı ile çıkmaktadır

6. Ot Dergi

Tanınırlığı yüksek bir yayın olan Ot Dergi, nispeten Kafa ile aynı bağlamda değerlendirilebilecek popüler bir edebiyat-kültür dergisidir. İnsanların ilgisini çekmesi maksadıyla edebî şahsiyetlerin yanında özellikle sanatsal niteliği ile ön plana çıkan kişileri de işleyen bir kültür yayınıdır. Son dönemde edebiyat dergisi yayıncılığına yön veren, birçok tanınmış yazarı içerisinde barındıran bir yapıya sahiptir.

Derginin sloganı “Maksat yeşillik olsun.” sözüdür. Ayrıca Ot, bir dergi olmanın yanında kültürel tasarım ve hediyelik ürünler de piyasaya sürmektedir.

7. Dergâh Dergisi

Türk edebiyatında aslında iki farklı Dergâh dergisi vardır. Bu adla kurulan ilk dergi, 1918’de yayımlanmaya başlayan öz şiir mecmuasıdır. Fakat daha sonra bu dergi kapanmıştır. Günümüzdeki Dergâh ise 1966 yılında Nurettin Topçu’nun fikirleri öncülüğünde kurulan farklı bir dergidir.

Dergideki başat unsur edebiyattır. Bununla birlikte araştırma ve inceleme tarzında da yazılar yayımlanmaktadır. Sade bir tasarımı olan dergi popüler kültürden ziyade edebiyat ile yakından ilgilenen retorik bilgisi olan okurlara hitap etmektedir.

8. Hece Dergisi

Türkiye’nin en köklü edebiyat dergilerinden biri olan Hece, edebiyatı gerçek özne olarak gören yayınlardandır. Ayrıca derginin özel sayıları da çıkmaktadır. Retorik ve poetik yazıların da yayımlandığı Hece daha ziyade edebiyatın kuramsal yönüne değer veren okurlardan oluşan bir kitleye sahiptir.

Derginin güçlü olduğu bir diğer alan ise şiirdir. Özellikle retorik bilgisi yüksek şairlerin şiirlerini yayımlayan dergi, bu yönüyle Türk edebiyatına önemli hizmetlerde bulunmaktadır.

9. Ayraç Dergisi

Her sayısında kitap tahlilleri ve edebî eleştirilerin bulunduğun kaliteli bir yayındır. Popüler kültürden ziyade kitapseverlere ve edebî tenkitten hoşlanan kimselere ulaşmak gibi bir politikası olduğu görülmektedir.

10. Varlık Dergisi

Köklü bir geleneğe sahip olan Varlık, çok uzun yıllar Türkiye’deki en iyi ve itibarlı edebiyat dergileri sıralamasının başında yer almıştır. Orhan Veli ve Behçet Necatigil gibi birçok başarılı şair Varlık’ta yayımlanan şiirleriyle tanınmıştır. Yaşar Nabi Nayır yönetimindeki dergi yıllarca âdeta edebî bir okul vazifesi üstlenmiştir. Varlık, 1933’ten beri okurlarıyla buluşmaya devam etmektedir. Yani Yaşar Nabi Nayır’ın vefatından sonra da çıkarılmaya devam etmiştir. Derginin edebiyat dünyası içerisindeki öncü rolü 1980’lere kadar sürmüştür.

Varlık, Türk edebiyatına yalnızca dergi ile hizmet etmemiştir. Aynı zamanda dergi ile aynı adı taşıyan bir yayınevi de bulunmaktadır. Dergi Yaşar Nabi Nayır’ın ölümünün ardından edebî ve tarz olarak farklı yönlere savrulmuş izlenimi vermektedir.

 

01-06-202301-06-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.06.2023 - Güncelleme: 01.06.2023 14:38 - Görüntülenme: 133
  Beğen | 0  kişi beğendi